Má více methylglyoxalu (MGO) než jakýkoli jiný potravinářský produkt, můžete ho jíst lžící nebo přidat do svých oblíbených jídel, lze jej falšovat... To je jen několik informací o originálním Manuka Honey! Čím ještě tento zlatý nektar vyniká? Seznamte se s 10 nejčastějšími fakty a mýty, které tento zajímavý produkt obklopují.
Manuka med nepochází vždy pouze z Nového Zélandu – FAKT
Manuka med je výsledkem práce včel žijících ve specifických oblastech světa. Získává se z keřů manuka , jejichž půvabné květy kvetou jen asi 4 týdny. Jde o druh, který nejčastěji roste na těžko dostupných místech – přirozeně jen na Novém Zélandu a malé části Austrálie (Tasmánie).
Originální Manuka Honey tedy může pocházet pouze z těchto dvou zemí. Hlavním producentem – i když ne jediným – je ve skutečnosti Nový Zéland, známý svou divočinou a velmi čistým vzduchem.
Není divu, že místní vláda mimo jiné zavedla: licenční systém FernMark, který vyžaduje, aby společnosti splňovaly přísná kritéria. Pokud se konkrétní výrobce Manuka Honey může pochlubit získáním takové licence, můžete si být jisti novozélandským původem produktu a pravostí medu . Například: Licenční číslo Manuka Health Nového Zélandu je 100226.
Čím tmavší je Manuka Honey, tím lépe - MÝTUS
Autentický Manuka Honey je zcela přírodní produkt - bez přídavků, např. příchutí nebo barviv. To znamená, že jednotlivé šarže se mohou mírně lišit v barvě. A to je úplně normální. Vše závisí na konkrétní sklizni a faktorech, jako je počasí nebo odstín květů ( keře manuky se mohou lišit barvou, okvětní lístky jsou např. bílé a růžové).
Abyste měli jistotu, že je výrobek originální a kvalitní - vyberte si Manuka med s certifikáty a zárukou původu. Na barvě v tomto případě nezáleží, důležitý je obsah MGO deklarovaný na obalu .
Manuka med má specifickou, intenzivní chuť – FAKT
Každému může Manuka Honey chutnat trochu jinak . Podle některých je lehce ořechová nebo zemitá. Další skupina zaznamená příjemnou hořkost. Jiní věnují pozornost květinovým a kořenitým tónům. Většina milovníků Manuka Honey se také shoduje na tom, že produkt není přehnaně sladký a jeho intenzivní dochuť přetrvává na jazyku dlouho. Je také popisován jako hluboký a specifický, přesto lahodný. Jak tedy Manuka Honey přesně chutná ? Jediné, co musíte udělat, je zjistit sami!
Tento zlatý nektar vyniká i konzistencí - lehkou a krémovou, až trochu nadýchanou. To zahrnuje: díky tomu je tak dobrý ke slazení salátových dresinků nebo zdravých koktejlů. Příjemné je i jíst přímo ze lžičky.
Každý med Manuka obsahuje vysoké hladiny MGO – MÝTUS
MGO neboli methylglyoxal je přírodní chemická sloučenina. Obsah této látky v Manuka Honey je vyšší než v tradičním medu a dalších potravinářských výrobcích – tím si však můžete být jisti pouze tehdy, pokud zvolíte certifikovaný a testovaný med s odpovídající etiketou.
Na trhu najdete také Manuka Honey s různými úrovněmi MGO . Například originální Manuka Honey z produkce Manuka Health New Zealand je k dispozici v mnoha verzích s různým obsahem MGO :
- Manuka med MGO™ 100+ (minimálně 100 mg/kg),
- Manuka med MGO™ 250+ (minimálně 250 mg/kg),
- Manuka med MGO™ 400+ (minimálně 400 mg/kg),
- Manuka med MGO™ 550+ (minimálně 550 mg/kg),
- Manuka med MGO™ 850+ (minimálně 850 mg/kg).
Někteří výrobci také navrhují kombinovat Manuka med s jinými druhy, např. směs s multiflorovým nektarovým medem. V takovém mixu je obsah MGO nižší než u produktu vyrobeného 100% na bázi keřů manuka (jednoodrůdové).
Pamatujte také, že certifikace MGO™ je zde klíčová . Pokud hladinu methylglyoxalu potvrdí testy, můžete si být jisti jeho minimálním obsahem. Takže stojí za to se na etiketu podívat zblízka.
Metody měření UMF a MGO jsou dvě různé stupnice používané pro stanovení kvality Manuka Honey - FACT
Už víte, že MGO je methylglyoxal . Certifikát MGO™ se zaměřuje na tuto sloučeninu a specifikuje minimální množství této chemikálie v konkrétní šarži Manuka Honey . UMF (tj. Unique Manuka Factor) zase udává hladinu antibakteriálních látek, včetně: MGO .
Oba certifikační systémy tedy určují kvalitu produktu, ale v trochu jiných ohledech. MGO™ je navíc modernější, přesnější a velmi přesná metoda s chybovostí pouze 2 %. Není divu, že se používá stále častěji.
Už víte, že MGO je methylglyoxal . Certifikát MGO™ se zaměřuje na tuto sloučeninu a specifikuje minimální množství této chemikálie v konkrétní šarži Manuka Honey . K určení kvality Manuka Honey se také používá stupnice UMF (tj. Unique Manuka Factor), ale tato metoda měření je založena na jiných pokynech než přímé stanovení koncentrace MGO v medu.
Oba certifikační systémy tedy určují kvalitu produktu, ale v trochu jiných ohledech. MGO™ je navíc modernější, přesnější a velmi přesná metoda s chybovostí pouze 2 %. Není divu, že se používá stále častěji.
Ne každý med označený jako "manuka" je autentický - FAKT
Věděli jste, že roční produkce Manuka Honey na Novém Zélandu je přibližně 1 700 tun a prodej je... přibližně 10 000 tun? To je překvapivý rozpor! Ukazuje se však, že nepoctiví výrobci se snaží profitovat z nevědomosti spotřebitelů falšováním Manuka Honey . Mezi praktiky, které lze nalézt na trhu, patří: přidání umělých barviv. Tento výrobek není originální.
Jak se nenechat zmást a jak vybrat autentický produkt z květin z keřů manuka ? Pravost Manuka Honey potvrzuje mj
- licence FernMark – záruka původu z Nového Zélandu, získaná na základě přísných kritérií,
- RMP ID - potvrzení o bezpečnosti a původu produktu, vydané Ministerstvem průmyslu Nového Zélandu,
- Certifikát MGO™ nebo UMF – záruka chemického obsahu.
Pamatujte, že nepoctiví prodejci mohou dokonce padělat certifikáty a nesprávně označit obaly. Příkladem je RMP ID - číslo z etikety si můžete zkontrolovat ZDE (číslo šarže a značka se musí shodovat).
Manuka med je dražší kvůli omezené produkci a drahé certifikaci - FAKT
Cena Manuka medu se pohybuje přibližně od 22 do 100 PLN za 100 g. Jedná se tedy o o něco dražší produkt než klasický, tradiční med – mnohými považován za prémiový. Odkud tato cena pochází? V tomto případě je nejdůležitější domorodý původ (Nový Zéland, případně Austrálie), který zaručuje vysokou kvalitu. Dovoz produktu do Polska je také poměrně drahý.
Produkce manukového medu je omezená a k jeho sklizni se často používají vrtulníky (což umožňuje získat zlatý nektar z těžko dostupných, divokých míst). Producenti také podporují udržitelné včelařství. O blaho včel se starají pravidelnou kontrolou jejich zdravotního stavu.
Druhým faktorem, který ovlivňuje cenu Manuka Honey, je drahá certifikace. Získání licencí a průkazů totožnosti vyžaduje provádění mnoha nezávislých výzkumů a účast na testech a kontrolách – a to vyžaduje mnoho finančních výdajů. Výsledkem je však vysoce kvalitní produkt, autentický a kontrolovaný na obsah MGO .
Manuka med se vymyká ostatním medům - FAKT
Toto je zajímavá nabídka pro všechny lidi, kteří chtějí doplnit svou stravu o vyšší množství MGO, než jaké se nachází v jiných potravinářských produktech. Manuka med je vyzrálý med, takže obsah methylglyoxalu se časem zvyšuje. Má také jedinečnou chuť. Není přehnaně sladké, díky čemuž je snadné jíst pravidelně.
Manuka med není vhodný k vaření – MÝTUS
Různé druhy Manuka medu mají mírně odlišné účely a použití. Verze s vyšším obsahem MGO by se měly jíst přímo lžičkou. Med Manuka MGO™ 100+ se zase doporučuje pro kulinářské experimenty. Můžete jej použít na nádobí a pokrmy, jako jsou:
- zeleninové a ovocné saláty,
- studené nápoje (např. džusy, limonády, nápoje),
- smoothies a ovocné a zeleninové koktejly,
- polevy (např. na palačinky, vafle, ovesné vločky),
- dezerty a dorty (např. jablečný koláč, crumble),
- polévky a omáčky (např. krémové polévky, kari),
- panáky s kořením,
- tvaroh, sendvičové pomazánky.
To jsou jen některé z návrhů - hluboká chuť Manuka Honey obohatí každé jídlo, přidá trochu sladkosti a jedinečné aroma. Nebojte se tedy experimentovat!
Manuka med vyžaduje speciální podmínky skladování – MÝTUS
Med skladujte nejlépe na suchém a tmavém místě při teplotě přibližně 8 až přibližně 20 stupňů Celsia – ne v lednici. Nejinak je tomu v případě Manuka Honey : tento zlatý nektar nevyžaduje zvláštní podmínky skladování. Tak si ho klidně schovejte např. do spíže, skříně nebo kuchyňské zásuvky. Zachováte si tak její vlastnosti včetně chuti co nejdéle.
Neexistuje žádný jiný med jako Manuka Honey – to je fakt. Jedná se o produkt, který pochází nejčastěji z divokých oblastí Nového Zélandu a vyniká vysokým obsahem MGO a jedinečnou chutí. Vyberte si typ Manuka Honey pro sebe s ohledem na hladinu methylglyoxalu a certifikáty. Můžete si tak zpestřit jídelníček o jedinečný produkt!