Medy Manuka

Methylglyoxal

Od momentu, kdy bylo zjištěno, že konzumace medu manuka má výrazné bioaktivní vlastnosti, byla provedena řada výzkumů, které objevily substanci nazvanou methylgyloxal zkr. MGO.

Jedním z předních výzkumných pracovníků zkoumajících vlastnosti medu manuka je prof. Thomas Henle - autorita v oblasti analýzy potravin v Evropské Unii. Spolu se svými spolupracovníky na Technické univerzitě v Drážďanech (Německo) zjistil, že jediný faktor odpovědný za specifické vlastnosti medu Manuka je methylglyoxal (MGO). Tato sloučenina se vyskytuje v medu manuka v nebývalé velkém množství, které není dostupné kdekoliv jinde. Výsledky výzkumů prof. Henleho byly publikovány v Molecular Nutrition & Food Research Journal v lednu 2008.

Tabulka. Obsah methylgloxalu ve vybraných potravinách.

POTRAVINA OBSAH MGO
Med Manuka 38-829 mg/kg
Jiné druhy medu 0-135 mg/kg
Sójová omáčka 8,7 mg/l
Chléb 0,79 mg/kg
Alkoholické nápoje 0-26 1,5 mg/l
Černá káva 7 mg/l
Olivový olej 0,61 mg/l
Nealkoholické nápoje slazené fruktózovým sirupem 23,5-267 mg/l
Sýr cheddar 10,89 mg/kg
Sýr mozzarella 4,06 mg/kg
Pivo 0,072 mg/l
Víno 0,65 – 2,88 mg/l
   

Zdroj: Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environmenthttp://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/cotstatementmg200904.pdf

Obsah methylglyoxalu v medu manuka může být až několik set krát vyšší než v jiných potravinách. Dodatečně synergický účinek s jinými aktivními složkami medu (např. polyfenolů) činí, že konzumace medu manuka může mít funkční opodstatnění.

Profesor Thomas Henle

Výsledky několikaletého výzkumu prof. Henleho ukazují, že jeho obsah v potravinářském výrobku v množství 100 mg/kg, je důležitý z nutričního hlediska.

„Manuka med by měl být jedním z potravinářských výrobků, jehož unikátní vlastnosti (kromě zřejmých nutričních vlastností), by měly být jasně zdokumentovány. Prohlášení z oblasti výživy vyžadují vědecký konsensus (...) a obsah methylglyoxalu v medech Manuka činí ho velmi slibným potravinářským výrobkem, který může splňovat požadovaná kritéria pro funkční potraviny.”.

prof. Thomas Henle, Technická univerzita v Drážďanech.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Zobrazit plnou verzi stránky
Sklep internetowy Shoper.pl