Methylglyoxal
Od momentu, kdy bylo zjištěno, že konzumace medu manuka má výrazné bioaktivní vlastnosti, byla provedena řada výzkumů, které objevily substanci nazvanou methylgyloxal zkr. MGO.
Jedním z předních výzkumných pracovníků zkoumajících vlastnosti medu manuka je prof. Thomas Henle - autorita v oblasti analýzy potravin v Evropské Unii. Spolu se svými spolupracovníky na Technické univerzitě v Drážďanech (Německo) zjistil, že jediný faktor odpovědný za specifické vlastnosti medu Manuka je methylglyoxal (MGO). Tato sloučenina se vyskytuje v medu manuka v nebývalé velkém množství, které není dostupné kdekoliv jinde. Výsledky výzkumů prof. Henleho byly publikovány v Molecular Nutrition & Food Research Journal v lednu 2008.
Tabulka. Obsah methylgloxalu ve vybraných potravinách.
POTRAVINA | OBSAH MGO |
Med Manuka | 38-829 mg/kg |
Jiné druhy medu | 0-135 mg/kg |
Sójová omáčka | 8,7 mg/l |
Chléb | 0,79 mg/kg |
Alkoholické nápoje | 0-26 1,5 mg/l |
Černá káva | 7 mg/l |
Olivový olej | 0,61 mg/l |
Nealkoholické nápoje slazené fruktózovým sirupem | 23,5-267 mg/l |
Sýr cheddar | 10,89 mg/kg |
Sýr mozzarella | 4,06 mg/kg |
Pivo | 0,072 mg/l |
Víno | 0,65 – 2,88 mg/l |
Zdroj: Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environmenthttp://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/cotstatementmg200904.pdf
Obsah methylglyoxalu v medu manuka může být až několik set krát vyšší než v jiných potravinách. Dodatečně synergický účinek s jinými aktivními složkami medu (např. polyfenolů) činí, že konzumace medu manuka může mít funkční opodstatnění.
Výsledky několikaletého výzkumu prof. Henleho ukazují, že jeho obsah v potravinářském výrobku v množství 100 mg/kg, je důležitý z nutričního hlediska.
„Manuka med by měl být jedním z potravinářských výrobků, jehož unikátní vlastnosti (kromě zřejmých nutričních vlastností), by měly být jasně zdokumentovány. Prohlášení z oblasti výživy vyžadují vědecký konsensus (...) a obsah methylglyoxalu v medech Manuka činí ho velmi slibným potravinářským výrobkem, který může splňovat požadovaná kritéria pro funkční potraviny.”.
prof. Thomas Henle, Technická univerzita v Drážďanech.
1 599,00 Kč
2 140,00 Kč
1 890,00 Kč
Regular price:
2 090,00 Kč
199,00 Kč
225,00 Kč