Jak užívat med? Jak vybrat med?
Jak užívat med? Jak vybrat med?

Vlastnosti medu byly známy před tisíci lety. Staří Řekové ji považovali za potravu bohů, Římané ji používali ke slazení a egyptská královna Kleopatra ke koupání. Také v našich končinách byl ve formě medoviny znám již v dávných dobách. Co se skrývá v této aromatické jantarové látce a co dělat, abyste plně využili jejích zázračných vlastností?

 

Jak vybrat med?

Vše záleží na našich chuťových preferencích a vlastnostech jednotlivých druhů. Někteří upřednostní sladký řepkový med, jiní si pochutnají na jemném akátovém medu a další zvolí ostřejší a intenzivnější pohankový nebo manukový med. Ten druhý obsahuje mnohem vyšší dávku methylglyoxalu (MGO) než jiné produkty, což zaručuje jeho jedinečné vlastnosti. Manuka je také med, který prošel řadou vědeckých výzkumů.

 

Můžeme med ohřívat nebo vložit do horkých nápojů?
Je třeba si uvědomit, že med ztrácí své vlastnosti, když je vystaven teplotám nad 40 ° C. Je to směs nektaru, včelího pylu a včelích enzymů čili proteinů. Poslední dvě složky jsou extrémně citlivé na teplo.

 

Kolik medu denně?
Med je vynikající náhražka cukru, vstřebává se rychleji a nefermentuje. Kromě toho má vysokou hladinu plně stravitelného železa. Je také méně kalorický než cukr a díky své sladké chuti ho používáme mnohem méně. Litrová nádoba s medem má něco přes 3 000 kilokalorií.

Optimální množství medu pro dospělého je 1 polévková lžíce denně a 1 čajová lžička pro děti. Je důležité používat med systematicky, nikoli ad hoc.

 

Jak a s čím je nejlepší jíst med?
Existuje mnoho nápadů na konzumaci medu, od jednoduchého krajíce chleba, müsli, dezertů, pečiva, koktejlů až po saláty, sýry, dresinky a pečení masa. Vše záleží na našich preferencích a naší fantazii. Je dobré rozpustit med ve vodě s citronem nebo bylinkovým nálevem nebo čajem.

Do medu můžeme také přidat včelí pyl nebo propolis. Taková kombinace navíc zvýší její nutriční hodnotu. Stojí za to měnit druh, a to nejen kvůli chuti, ale především kvůli odlišným vlastnostem.

 

Jak skladovat med?
Pro med je smrtící nejen vysoká teplota (nad 40 ° C), ale také vystavení slunečnímu záření. Sklenici medu je proto nejlepší skladovat na tmavém a chladném místě, kde teplota nepřesahuje 14 ° C.

Med snadno absorbuje cizí pachy. Pokud je skladován vedle intenzivně vonných látek v netěsných obalech, může rychle získat aroma, které nutně nechceme. Důležité je, že je vhodný ke spotřebě i několik let, ale jeho enzymatické vlastnosti se časem snižují.

 

nahoru
Sklep jest w trybie podglądu
Zobrazit plnou verzi stránky
Sklep internetowy Shoper.pl