Manuki Habitat na Novém Zélandu

Proč je med manuka tak výjimečný?

Med manuka byl produkován včelami dovezenými ze starého kontinentu, v prvních desetiletích po příchodu Evropanů (na počátku 19. století) nepřitahoval pozornost z důvodu své specifické chutě. Teprve v 30. letech minulého století, kdy bylo zpozorováno, že dobytek spásající lidmi odmítaný med není nemocný, začala se mu věnovat pozornost.

 

První med, který je tak široce studován a uznáván pro své neobvyklé přírodní vlastnosti

Zdraví s Manuka Honey

Jsou známy zprávy svědčící, že o jedinečných vlastnostech keře Leptospermum scoparium bylo známo na dlouhou dobu před výrobou prvního sudu medu manuka.

Původní obyvatele ostrovů – Maorové a první osadníci měli ve zvyku žvýkání mladých výhonků keřů manuka a pít nápoje s jeho semen za účelem léčby úplavice a průjmu. Odvar z listů manuky pomáhal zmírnit příznaky infekce močových cest a zmírnit horečku. Naproti tomu odvar z kůry se používal ke zmírnění zácpy a koliky, otoku očí a pomáhal zmírnit účinky popálení. Používal se jako prostředek na uklidnění a na pomoc při usínání.

Manuka med je předmětem rozsáhlých vědeckých výzkumu o jeho pozoruhodných vlastnostech, které jej odlišují od ostatních medů a činí ho tak po celém světě vysoce ceněným. Výroba medu Manuka vyžaduje zvláštní péči a rozsáhlé zkušenosti. Bylo prokázáno, že methylglyoxal (MGO) je přirozeně se vyskytující sloučenina, díky které je med Manuka tak výjimečný. MGO vzníká v medu z manuka nektaru. Během zrání medu se může obsah MGO zvýšit.

Manuka med vyžaduje specializované skladování a důkladná kontrola medu je nutná pro potvrzení jeho kvality a čistoty. Ve všech fázích tohoto procesu je třeba dodržovat přísná pravidla.

Přečtěte si více o methylglyoxalu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Zobrazit plnou verzi stránky
Sklep internetowy Shoper.pl