Čajová lžička manukového medu má sílu 50 lžiček tradičního medu
Zajímalo vás někdy, čím se liší manukový med od ostatních druhů medu? Výprava do hlubin jeho chemického složení nás zavádí do světa, kde se věda setkává s přírodou a vytváří tak produkt, který je na světě jedinečný a jediný svého druhu.
Oproti jiným druhům medu se manukový med vyznačuje charakteristickou minerální, hlubokou a mírně nahořklou chutí. Především však obsahuje neobvykle vysoké množství sloučeniny zvané methylglyoxal (MGO). Ačkoliv název "methylglyoxal" může znít složitě, jedná se o přírodní sloučeninu, která hraje klíčovou roli v klasifikaci tohoto medu. Tato unikátní látka vzniká z nektaru keře Manuka (Leptospermum scoparium) díky biochemické přeměně doprovodného dihydroxyacetonu (DHA). Četné studie ukázaly, že díky dehydratační reakci s DHA se obsah MGO během procesu zrání medu výrazně zvyšuje.(1)
"Z naší analýzy vyplývá fascinující poznatek: pro konzumaci množství MGO, které je obsaženo v jedné čajové lžičce manukového medu, bychom museli sníst zhruba 50 čajových lžiček jakéhokoli jiného medu zahrnutého v naší studii."
Obsah:
- Methylglyoxal v potravinách
- Srovnání obsahu MGO v manukovém medu a v medech domácích odrůd
- Kolik je methylglyoxalu v jedné čajové lžičce medu?
- Propharma Natura s.r.o. – český distributor manukového medu MGO™ od Manuka Health New Zealand
Methylglyoxal v potravinách
Methylglyoxal je bioaktivní látka, jež se v menším množství přirozeně vyskytuje v mnoha potravinách i v lidském těle. Najdeme jej například v chlebu, sýru, kávě, olivovém oleji, alkoholu, sójové omáčce a samozřejmě také v medu. (3)
Polští vědci specializující se na med, profesor Bogdan Kędzia a Elżbieta Hołderna-Kędzia, provedli analýzu 3 nezávislých studií, které zahrnovaly 116 vzorků manukového medu. Na základě těchto studií určili průměrný obsah MGO na úrovni 410 mg/kg. (2, 4, 5, 6) Je důležité podotknout, že ostatní medy zahrnuté ve studii měly výrazně nižší obsah této sloučeniny, a to průměrně 4,9 mg/kg. (2, 4, 5) Z těchto údajů vyplývá, že manukový med měl v průměru 84krát vyšší obsah MGO než ostatní vzorky medu, což ho jasně odlišuje od nich.
Srovnání obsahu MGO v manukovém medu a medech domácích odrůd
Hlavním cílem této nejnovější studie bylo kvantifikovat obsah methylglyoxalu (MGO) v manukovém medu a srovnat jej s obsahem MGO ve čtyřech dalších oblíbených odrůdách domácího medu: lipovém, zlatobýlovém, pohankovém a nektarovém. Pro analýzu byly vybrány tři vzorky každého typu medu z různých včelstev. Výsledky jasně ukazují, v čem se manukový med odlišuje od ostatních komerčně dostupných druhů medu. Detailní výsledky obsahu MGO pro jednotlivé medy, označené čísly vzorků, naleznete v následující tabulce.
Med / označení vzorku | Obsah methylglyoxalu mg/kg |
Manuka MGO 400+ |
|
04981/A | 526,2 |
04982/A | 514,9 |
04983/A | 532,9 |
Lipový |
|
04989/A | 6,7 |
04985/A | 5,4 |
04993/A | 10,6 |
Zlatobylový |
|
04988/A | 7,8 |
04984/A | 5,2 |
04992/A | 7,8 |
Pohankový |
|
04991/A | 11,3 |
04987/A | 6,9 |
04995/A | 20,5 |
Medovicový smíšený |
|
04990/A | 10,2 |
04986/A | 5,8 |
04994/A | 19,4 |
Studie jednoznačně ukázala, že největší množství methylglyoxalu je obsaženo v manukovém medu. Skutečná koncentrace tohoto látky přitom v průměru překračuje hodnoty deklarované výrobcem o 30 %, což potvrzuje teorii, že obsah MGO v medu se s prodlužující se dobou skladování zvyšuje. Ostatní medy zkoumané v rámci této studie měly obsah MGO v rozmezí od několika jednotek po několik mg/kg. Z těchto medů měl pohankový med nejvyšší obsah MGO, konkrétně v rozmezí 6,9 až 20,5 mg/kg.
Kolik je methylglyoxalu v jedné čajové lžičce medu?
Průměrná koncentrace MGO v analyzovaném manukovém medu MGO 400+ je úctyhodných 525 mg/kg. Co to v praxi znamená? V jedné čajové lžičce tohoto medu (což je přibližně 5 g) najdeme 2,6 mg methylglyoxalu. Pro lepší představu srovnáme tuto hodnotu s průměrným obsahem MGO v několika oblíbených tuzemských medech:
- Lipový med: 0,04 mg na čajovou lžičku
- Med zlatobýl: 0,03 mg na čajovou lžičku
- Pohankový med: 1,1 mg na čajovou lžičku
- Med z nektaru: 0,06 mg na čajovou lžičku
Z této analýzy vyplývá následující fascinující zjištění: abychom zkonzumovali množství MGO obsažené v jedné čajové lžičce manukového medu, museli bychom sníst zhruba 50 čajových lžiček kteréhokoli z ostatních medů zahrnutých v této studii.
Je důležité zmínit se také o kalorické hodnotě medu. Jedna čajová lžička medu obsahuje přibližně 16 kcal. Když si to převedeme na 50 lžiček medu, dostaneme se k hodnotě 800 kcal. Toto množství energie může u mnoha lidí tvořit téměř polovinu doporučeného denního energetického příjmu.
Tato skutečnost jasně ilustruje unikátní charakter a bohatství MGO v manukovém medu. Pokud tedy hledáte med s vysokým obsahem MGO, manukový med se jeví jako jasná volba.
Propharma Natura s.r.o. – český distributor manukového medu MGO™ od Manuka Health New Zealand
Česká společnost Propharma Natura s.r.o. se ve snaze poskytnout spotřebitelům nejaktuálnější a nejkomplexnější informace o manukovém medu pravidelně zapojuje do vědeckého výzkumu. Tímto krokem potvrzuje deklarované parametry svých produktů. Díky tomu mohou zákazníci mít naprostou důvěru v kvalitu medu, který Propharma Natura s.r.o. nabízí. Stojí za zmínku, že společnost je také aktivně zapojena do rozšiřování svého produktového portfolia, aby co nejlépe vyhověla různorodým potřebám a preferencím svých zákazníků. Proto jejich sortiment nabízí různé koncentrace MGO, což zákazníkům umožňuje vybrat si produkt přizpůsobený jejich individuálním potřebám.
Zdroje:
- Kędzia B., Hołderna – Kędzia E. (2015). Występowanie metyloglioksalu w miodzie manuka i jego oddziaływanie na organizm człowieka. Postępy Fitoterapii,.
- Kędzia, B., & Hołderna-Kędzia, E. (2017). Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. Postępy Fitoterapii.
- Źródło: Committee on toxicity of chemicals in food, consumer products and the environment http://cot.food.gov.uk/sites/default/files/cot/cotstatementmg200904.pdf
- Adams, C. J., Boult, C. H., Deadman, B. J., Farr, J. M., Grainger, M. N., Manley-Harris, M., & Snow, M. J. (2008). Isolation by HPLC and characterisation of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey. Carbohydrate research, 343(4), 651-659.
- Mavric, E., Wittmann, S., Barth, G., & Henle, T. (2008). Identification and quantification of methylglyoxal as the dominant antibacterial constituent of Manuka (Leptospermum scoparium) honeys from New Zealand. Molecular nutrition & food research, 52(4), 483-489.
- Atrott, J., & Henle, T. (2009). Methylglyoxal in manuka honey–correlation with antibacterial properties. Czech Journal of Food Sciences, 27(Special Issue 1), Methylglyoxal-in.
2 140,00 Kč
3 190,00 Kč
3 140,00 Kč
Regular price:
3 350,00 Kč