Květový Med Manuka MGO 550+ 500g
Popis
Podle studií z roku 2022 obsahuje med Manuka MGO™ 550+ Manuka Health až 954,1 mg methylglyoxalu na kg.
Odkud pochází med Manuka?
Med Manuka se odlišuje od jiných evropských a tropických medů především svým původem. Tento med se vyrábí pouze v několika málo oblastech Nového Zélandu, které jsou přirozeným domovem vzácných keřů rodu Leptospermum scoparium.
Výzkum medů Mānuka
Výzkumy provedené v roce 2022 ohledně obsahu methylglyoxalu v medech Mānuka MGO™ přinesly velmi povzbudivé výsledky. Z nich vyplývá, že skutečný obsah methylglyoxalu v medech Mānuka může být až o 400 mg vyšší, než deklaruje výrobce. Jedná se o přirozený jev, který je důsledkem procesu zrání medu v průběhu času.
Garantovaný obsah MGO™ |
Skutečný obsah MGO™ v roce 2022 |
Skutečný obsah MGO™ v roce 2020 |
Skutečný obsah MGO™ v roce 2018 |
Průměrný obsah MGO™ |
---|---|---|---|---|
550+ | 954,1 mg/kg | 678,2 mg/kg | 770,5 mg/kg | 800,9 mg/kg |
400+ | 777,8 mg/kg | 538,5 mg/kg | 608,1 mg/kg | 641,5 mg/kg |
250+ | 504,9 mg/kg | 426,1 mg/kg | 381,8 mg/kg | 437,6 mg/kg |
100+ | 323,5 mg/kg | 205,7 mg/kg | 179,7 mg/kg | 236,3 mg/kg |
Přečtěte si více o výzkumech methylglyoxalu
Co je to med Mānuka?
V roce 2013 byla za účasti vlády Nového Zélandu zřízena pracovní skupina pro stanovení kritérií pro kvalifikaci včelích produktů označovaných jako medy Mānuka. Podle zprávy z července 2014 jsou medy Mānuka jednodruhové, vyrobené výhradně na území Nového Zélandu, v době kvetení keřů Mānuka, a z převážné většiny z nektaru rostlin druhu Leptospermum scoparium. Medy by měly být charakterizovány dalšími vlastnostmi, jako jsou: odpovídající rozsah vodivosti, jedinečná chuť popisovaná jako minerální, lehce hořká; výrazná aromatická vůně s tóny vlhké půdy a vřesu; přítomnost pylu charakteristického pro keře Mānuka a složek, jako je methylglyoxal (MGO™) (Science and Characterising Manuka Honey – Current and Future Science to Support a Definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government, July 2014).
Co je MGO™?
MGO™ je zkratka pro methylglyoxal – přírodní látku uznávanou vědci jako charakteristickou složku medů Mānuka, která je odlišuje od ostatních medů dostupných na trhu díky vysokému obsahu této látky. Výzkum složení medů Mānuka a methylglyoxalu vedl profesor Thomas Henle z Technické univerzity v Drážďanech, jeden z předních světových vědců v oblasti potravin. Závěry profesora Henleho byly podpořeny novozélandskými vědci, včetně profesora Molana, průkopníka výzkumu medů Mānuka. Tak byla vyvinuta metoda měření a hodnocení kvality medů Mānuka - MGO™, která je objektivní a opakovatelná.
Společnost Manuka Health New Zealand je průkopníkem a lídrem vědecké metody MGO™ a vedoucím exportérem vysoce kvalitních medů Mānuka. Jako první zavedla označení obchodní kvality medů Mānuka metodou měření methylglyoxalu - MGO™ (od roku 2007) a výrazně ovlivnila vědeckou a úřední práci spojenou s kvalitou medů Mānuka na Novém Zélandu i ve světě (www.manukahealth.co.nz)
KVĚTOVÝ MED MĀNUKA MGO™ 550+ (až 954,1 mg MGO/kg)
Med obsahuje methylglyoxal v množství přes 550 mg/kg (přírodní složka, která se ve významném množství nachází pouze v některých medech Mānuka).
Nutriční hodnoty
Hodnota | Na 100 g | Na 15 g* (porce) |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1400 kJ / 335 kcal | 210 kJ / 50 kcal |
Tuky | 0 g | 0 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g | 0 g |
Sacharidy | 82,1 g | 12,3 g |
- z toho cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Vláknina | 0 g | 0 g |
Bílkoviny | 0 g | 0 g |
Sůl | 0,03 g | 0 g |
Methylglyoxal | > 55 mg | > 8,25 mg |
*15 g (3 lžičky) = denní porce. Dóza obsahuje přibližně 33 porcí.
Balení 500 g při denním užívání tří lžiček vydrží přibližně měsíc.
Užívání medu Manuka MGO™ 550+ (až 954,1 mg/kg MGO)
Med je nejlepší konzumovat ráno nalačno v množství 2-3 lžičky, nebo 1 lžičku 2-3krát denně, půl hodiny před jídlem.
Podmínky skladování:
Skladujte při pokojové teplotě.
Čistá hmotnost: 500 g
Země původu medu: Nový Zéland
Země výroby: Nový Zéland